Laatst werd ik blij gemaakt met een dooie mus. En wat denk je? Ik vond het geweldig. En waarom ik het zo leuk vond?
Dit keer was het niet de spreekwoordelijke dooie mus maar kreeg ik van mijn oudste zus een geweldig leuke ketting met ja…, een dooie mus eraan (ontwerp van Tjalle en Jasper). En toen ik de dagen erna vol trost rondliep met deze nieuwe aanwinst om mijn nek, begonnen mijn hersenen het verband te leggen tussen mijn ketting en het ‘echte leven’.

 

Verwachtingen
Want hoe vaak maak jij jezelf blij met een dooie mus? Stel je, je verwachtingen zo hoog dat het ‘in het echte leven’ alleen maar tegen kan vallen. En wat me opvalt is dat ‘wij vrouwen’ van het ‘soort’ zijn die hier heel erg goed in zijn. We stellen onze verwachtingen en doelen vaak echt torenhoog. Want, we kunnen alles en willen alles. Maar het ergste is. Negen van de tien keer is het een kwestie ‘ik moet’ in plaats van ‘ik wil’. En hoe meer je moet, hoe minder leuk het wordt.

 

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben een echte ‘goaldigger’. Doelen heb je nodig. Ze geven jou namelijk richting en zin. Maar jammer genoeg zie ik vaak dat we onszelf doelen stellen waarbij de lat belachelijk hoog ligt of, en dit is eigenlijk de meest erge categorie, ‘omdat je denkt dat het zo hoort’.

 

Stel je doel realistisch en ga ervoor!
De doelen met de hoge lat. Daar kan ik kort over zijn. Stel je doel realistisch en ga ervoor! Je merkt snel genoeg wanneer je weer een tandje bij kan schakelen en je de lat weer een stukje hoger kan leggen. Of dat je dit zelfs niet eens meer wilt.

 

Eén van mijn doelen is een opgeruimd huis. Omdat ik me daar prettig bij voel. In mijn hoofd een gezellige creatieve chaos, dus het liefst een opgeruimde omgeving. Maar tussen opgeruimd en opgeruimd zit een groot verschil. ‘Vroeger’ was ik zo’n type die ’s avonds nog even de puzzels uitzocht, de lego op kleur sorteerde en de juiste kleur dop op de viltstiften aan het doen was. En zo waren er nog tal van werkjes die ik deed voordat ik van mijzelf op de bank mocht ploffen. Gevolg was dat ik heel snel in slaap viel en er dus niets meer over was van tijd voor mezelf.

 

Aanpassen van je strategie
Een opgeruimd huis is een mooi doel. Maar hoe ik dit nastreef, daarin zit tegenwoordig het verschil. Eerder legde ik de lat zo belachelijk hoog. Dat zelfs de inhoud van de inhoud van de kasten opgeruimd moesten zijn. Dat het nastreven van mijn doel eerder een last was, dan iets prettigs of zelfs nuttig. Inmiddels liggen de puzzels niet gesorteerd in de kast (vinden mijn kinderen prachtig, hebben ze tenminste wat te puzzelen…) en af en toe ligt er ook echt wel eens een viltstift uit te drogen achter de bank. De lego, stort ik tegenwoordig gewoon in een grote bak. En al die klusjes die ’s avonds van mijzelf nog moest doen? Veel daarvan kunnen best tot morgen wachten. Vanaf het moment dat ik mijn strategie heb aangepast, is het er voor iedereen bij ons in huis er een stuk leuker op geworden.

 

Ik heb nieuws voor je
Maar dan zijn er nog de doelen van de tweede categorie. En dit zijn de ergste. Want, het zijn namelijk de dingen die je nastreeft waarvan je denkt dat ‘het zo hoort’ of dat je daarmee wilt voldoen aan een verwachting waarvan jij denkt dat een ander die van jou heeft. Volg je me nog? Dat je wilt voldoen aan een verwachting waarvan jij denkt dat een ander die van jou heeft. Ik heb nieuws voor je. Heel vaak heb je die verwachting namelijk zelf gecreëerd. En ja, ook ik heb dit gedaan.

 

Waarom ik dit deed? Geen idee
Ikzelf heb bijvoorbeeld jarenlang gewerkt aan een carrière waarvan ik dacht dat ‘het zo hoorde’. Een werkende vrouw, moeder die alles kan combineren. Ik had een goed salaris, mooie functie als adviseur en geweldige vooruitzichten. Maar waarom ik dit deed? Geen idee. Ik denk dat ik het deed ‘omdat het zo hoort’. Je hebt een studie gevolgd en dan wil je daar iets mee. Je combineert je gezin met je werk en that’s it.

Maar toen ik me realiseerde dat wat ik deed, me totaal geen voldoening gaf, heb ik het roer omgegooid. En deze beslissing is één van mijn beste beslissingen tot nu toe geweest. Het loslaten van ‘hoe het hoort’ en gaan doen zoals jij het wilt, is het mooiste wat je voor jezelf kunt doen.En dit is niet alleen voor jezelf maar ook zeker voor de personen om je heen. Je wordt er namelijk een veel leuker mens van.

Ikzelf heb een lange zoektocht afgelegd om te komen waar ik nu ben. En het fijne is, het wordt elke dag nog leuker. Dus van alle doelen die je hebt in de categorie ‘omdat het zo hoort’ zou ik je willen zeggen. Stel jezelf de vraag  w  a  a  r  o  m  ?

Dus als jij merkt dat je dingen doet waarvan je niet weet w  a  a  r  o  m  je ze doet. Denk dan even aan mij en mijn ketting. Bedenk hoe jij het, het allerliefste wilt, verander van strategie en ga ervoor. En hoor mij dan in gedachten zeggen: Thank you!

 

Fijne dag!
Mirjam

 

En om jou op weg te kunnen helpen met datgene wat jij het allerliefste wilt, heb ik het programma ‘Supercharge yourself’ ontwikkeld. Een programma waarin je ontdekt hoe jij een mindset kunt ontwikkelen om te gaan doen wat het beste werkt voor jou. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier of ‘Suprcharge yourself’ iets is voor jou.