Afgelopen week was het nieuws. De beugel van Koningin Maxima.
Normaal gesproken is dit is voor mij nieuws in de categorie: “Lekker belangrijk” en wellicht denk je nu: ‘waarom schrijf je hier dan überhaupt over’ maar dat ga ik je uitleggen.

Koningin Maxima en ikzelf hebben namelijk een aantal overeenkomsten. Hoewel ik me uiteraard niet kán en wil vergelijken met de koningin komt hier mijn lijstje:
We zijn beiden vrouw, moeder, blond én hebben op latere leeftijd een beugel laten plaatsen.

En die laatste overeenkomst is in dit geval toch wel hetgeen wat mij aanzette tot het schrijven van deze blog.
Ikzelf was 29 toen ik besloot op opnieuw (ja, je leest het goed. Na de eerste keer is er iets fout gegaan) een beugel te nemen.
Hoewel ik er uiteindelijk 4 jaar mee rond heb gelopen in plaats van de anderhalf jaar die de orthodontist had ingeschat, ben ik nog elke dag blij dat ik de keuze heb gemaakt.

 

Keuze

En zo heeft Koningin Maxima onlangs ook voor de keuze gestaan.
Ik kan me namelijk zomaar voorstellen dat Maxima zichzelf vaak terugziet op foto’s en televisie en dat haar iedere keer die spleet, scheve tand, of wat ook maar datgene is waarvoor ze de beugel gekregen heeft, opvalt. Ze ziet niet meer dat ze een goede haardag had, dat ze lekker bruin is of dat de kleur van de jurk erg mooi opging in het totale plaatje.
Nee, het eerste wat haar opvalt is haar gebit.

 

Mijn fantasie gaat dan met me aan de haal en dan stel ik me voor dat het er dan thuis zo aan toegaat:
Maxima:‘ Schat, zie jij dat ook?’
Willem Alexander (zit de krant te lezen): ‘ Wat lief?
Maxima: ‘Nou, mijn gebit’
Willem Alexander: Wat is daarmee schat. Je ziet er toch prachtig uit en bovendien dat valt toch helemaal niet op. Voor mij hoef je het niet te doen en ik denk dat er niemand is die het ziet’.

En hoewel dat soort woorden vaak lief bedoeld zijn, brengen ze je aan het twijfelen en gaat je verstand met je aan de haal.
Want idd, wie ziet het nou? Ik ben ‘al’ 38 jaar, zo’n beugel is best een kostenpost en zo kan je verstand een heleboel redenen verzinnen om iets niet te doen.
Maar de kunst is die ene goede reden te vinden om het juist wél te doen.

Mijn plan om 100 te worden

In mijn geval werden het twee. De eerste: mijn plan om 100 te worden. Hoewel ik ‘al’ 29 was toen ik mijn beugel liet plaatsen, zei mijn gevoel én verstand.
Hè, je wilt toch 100 worden? Nou, dan kun je er dus nog jaren plezier van hebben.
De tweede: dat ik het zelf heel erg graag wilde, want op foto’s zag ik alleen nog maar dat scheve gebit.
Ik koos in dit geval echt voor mijzelf. Ongeacht wat een ander ervan vond, hoe lang het ging duren of wat de kosten waren.

 

Kiezen voor jezelf

En zo is het met alle keuzes die echt belangrijk voor je zijn. Wanneer je kiest voor jezelf moet je het doen omdat je er zelf voor de volle 100% achter staat.
Ongeacht wat een ander ervan vindt. En dat vindt ik het mooie van onze koningin. Ze wist ongetwijfeld op het moment dat zij die beugel liet plaatsen, dat het nieuws ging worden en ook dat er een heleboel mensen zouden zijn die daar wat van gingen vinden. Maar hè, ze heeft waarschijnlijk 1 goede reden gevonden om het wel te doen.
En het ontdekken van 1 goede reden voor een keus geldt natuurlijk voor jou, voor mij voor iedereen.

 

Keuzevrijheid

Elke dag weer staan we voor keuzes. Groot en klein. En hoewel een beugel nemen voor mij en ik denk zeker ook voor de koningin niet een ingrijpende keuze was, ben ik blij dat ik ‘m heb gemaakt (of had ik dat net ook al aangegeven….). Want dit was namelijk kiezen voor mezelf.
En zo probeer ik steeds vaker echt belangrijke keuzes te maken vanuit mijn gevoel, vanuit datgene wat ik écht graag wil en ik hoop jou te inspireren dit ook te gaan doen.
Want: je kunt beter spijt hebben van een keus die je wel hebt gemaakt dan spijt hebben van een keus die je niet hebt durven nemen.

Voor vandaag zeg ik: Whieha! Koniningin Maxima en dat we met z’n allen voor nog een heleboel eigen keuzes mogen gaan.

 

 

In september heb ik een dag gereserveerd waarin ik mijn kennis en ervaring met jou wil delen.
Die dag kan ik je leren hoe je er achter komt wat je écht wilt en wat jij nodig hebt om daar te komen.
Lijkt dat je interessant? Laat het me weten.

 

Er is beperkt plek dus meld je snel aan.

Ja, daar wil ik graag bij zijn!